Мили приятели, днес искам да споделя начина, по който приготвих моя козунак.
Идеята взаимствах от Диди Топалова,на която от все сърце благодаря.
Рецептата стриктно спазвах по нейни указания....а снимките са мои..така,както на мен се получиха.
Весели празници, да бъдем здрави и щастливи!
Да има обич и благоденствие във всеки дом!
Бог да пази хората,които обичаме!😍😍😍🌷🌷🌷
КОЗУНАК- 1 ДОЗА -3 КОЗУНАКА в еднократни форми с дължина 37см. Около 1,200кг брашно, 6 яйца / и отделно още 1 за намазване/, 350 гр. захар, 250 мл. прясно мляко, 200 мл. мазнина, прясно настърганата кора (само жълтата част) от едър лимон или от 2 по-малки, 42 гр. свежа мая, 1 чаена лъжичка сол . Задължително яйцата трябва да са със стайна температура. В купа натрошавате маята и добавяте 1 чаена лъжичка от предвидената захар, 2-3 супени лъжици брашно и 50 мл. хладко прясно мляко. Разбърквате и оставяте за 10 минути маята да се активира. Към останалото мляко добавяте захарта и затопляте докато захарта се стопи. Оставяте леко да се охлади и към млякото добавяте 100 мл. от течната мазнина. Яйцата разбивате до еднородност и добавяте към млякото.Наливате течните съставки към активираната мая и разбърквате. Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се налива течната смес. Добавяте солта и настърганата лимонова кора. Замесвате тесто като постепенно приемате от брашното, за да се получи еластично тесто. Тестото трябва да е меко, еластично и нелепнещо. Към омесеното тесто за козунаци започвате да добавяте останалите 100 мл. олио/ при друга мазнина ми се получават трошливи козунаците/.Разтягате тестото, наливате част от мазнината и сгъвате. Месите минута-две и отново разтягате тестото и добавяте от мазнината. Това става на 4-5 пъти.Хващам тестото в единия край , прехвърлям го през рамо и го блъскам в масата- така се разтяга много добре.Така десетина пъти.Намазнявате една голяма тенджера и слагате тестото в нея. Затваряте с капака и оставяте да втасва докато удвои обема си.Втасалото тесто оформяте по ваше желание.След като оформите отново втасва, мажете с 1 цяло яйце и малко олио,ръсите обилно захар ,завивате с фолио и във фурната.Лично аз пека в загрята фурна.Първите 10 мин на долен реотан и горен вентилатор на 180градуса,след това пускам и горен реотан и намалям на 160 градуса.На 20-тата минута махам фолиото и така още 20-25 мин.Изобщо не проверявам с клечка дали са готови-на 40-45 мин ги вадя.Не слагам никаква плънка вътре,защото поне при мен това пречи на хубавото изпичане и конците.
Най-важното,което трябва да направим...усвояване на мазнината
Удвоен обем на тестото
Всичко е прекрасно! Златни ръце.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!🥰
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!🥰
ОтговорИзтриване